wordpress logotip

 

Ali nenehno prejemate poročila o hitrosti strani, ki kažejo, da bi lahko bilo vaše spletno mesto hitrejše? Vi in vsi drugi, ki imate lastno spletno stran. 

 

Pri analizi Googlovih rezultatov za mobilne storitve Pagespeed Insights za večje založnike iz celega spleta smo izvedeli, da je bila povprečna ocena hitrosti mobilne telefonije nižja kot 24 od možnih 100.

Rezultati hitrosti na priljubljenih spletnih mestih WordPress

Poleg tega je večina teh spletnih mest uporabljala WordPress. Zastavlja se vprašanje, kako narediti spletno stran WordPress, da se bo odzivala hitreje?

 

Ena največjih prednosti spletnega mesta WordPress je, da omogoča na milijone vtičnikov, ki črpajo iz skupnega znanja razvijalcev po vsem svetu. Kateri vtičniki so torej trenutno na voljo založnikom, da jim pomagajo z obupno počasnim delovanjem tega spletnega mesta? In še, katere teme in orodja lahko uporabite za optimizacijo  skupnih rezultatov hitrosti WordPressa?

KAJ VEMO O WORDPRESSU IN OCENJEVANJU HITROSTI STRANI

WordPress spletne strani so odlične za založnike, saj jih je enostavno ustvariti, z lahkoto upravljati in omogočati dostop do velikega števila naprednih funkcij s pomočjo vtičnikov, ki omogočajo skrbnikom, da zaobidejo kodiranje ali se naučijo, kako njihovo spletno mesto integrirati z zunanjimi viri.

 

Modularna zasnova WordPressa pa je vzrok številnim potencialnim izzivom, kar se tiče hitrosti spletnega mesta.

 

Če nimate izkušenj z omrežji ali programiranjem, je boj s kompleksnostjo tega, kar upočasnjuje vaše spletno mesto, zastrašujoč podvig.

 

test hitrosti

 

V WordPressu lahko vsi ti elementi potencialno močno vplivajo na hitrost vašega spletnega mesta:

 • Tema, ki jo izberete
 • Katere vtičnike uporabljate
 • Gostovanje, uporaba CDN, predpomnjenje in kako uporabljate pravila za predpomnilnik
 • Kako upravljate z zunanjim CSS in JS kodiranjem
 • Kateri zunanji viri se uporabljajo zaradi integracije z vašim spletnim mestom (orodja za skupno rabo družabnih omrežij, oglasi, obveščanje)

 

Spodaj bom predstavil podrobnosti o tem, kateri vtičniki lahko pospešijo vaše spletno mesto in kako jih najbolje konfigurirati, kako bolje upravljati s temami.

KATERE WORDPRESS TEME SO NAJPOČASNEJŠE?

Zamenjave med WordPress temami so lahko dolgotrajno opravilo, ki lahko škoduje uporabniškim izkušnjam (tudi če menite, da je vse na strani “videti” bolje). Torej, preden odprete nov zavihek in svojo WordPress temo nadomestite z eno od hitrejših, navedenih spodaj, boste morda najprej želeli preveriti, ali je naša trenutna izbira sploh na seznamu “počasnih” tem.

Znane počasne WordPress teme:

 • The7
 • ThemeX
 • Storefront
 • Karuna
 • Ixion
 • Pique
 • Rebalance
 • Lodestar
 • [Teme po meri, ki niso bile zasnovane s hitrostjo kot primarnim ciljem]

 

Skupna lastnost, ki jo ima večina od teh, je, da vključujejo veliko vgrajenih dodatnih komponent. Pogosto so ti dodatki za poenostavitev gradnje vmesnika za dostop do baze podatkov ali vključujejo nekatere čudne ali edinstvene funkcije CSS.

 

V večini primerov lahko težave s hitrostjo spletnega mesta na teh temah skoraj popolnoma rešimo z uporabo najboljših praks pri nalaganju CSS-ja in prikazovanja WordPress slik poleg nekaterih drugih informacij, ki so navedene spodaj.

Realno gledano, razlika med hitro in počasno temo običajno ni zelo dramatična. Hitrost spletnega mesta je bolj odvisna od konfiguracije preostale strani (kako se uporablja predpomnjenje, CSS in JS in zunanji viri).

KATERE WORDPRESS TEME SO NAJHITREJŠE?

Kot že navedeno zgoraj, preprosto spreminjanje teme WordPress morda ne bo prineslo nobenih pomembnih pospešitev hitrosti nalaganja spletnega mesta. Če imate druge večje težave, ki vplivajo na hitrost spletnega mesta, vaša trenutna tema morda ni glavni krivec za slabše ocene hitrosti strani.

Nekatere od najhitrejših znanih WordPress tem:

 • Skylar
 • Grille
 • Twenty “Fifteen”, “Fourteen” itd. (privzeta tema WP)
 • GeneratePress
 • Divi (če je pravilno konfiguriran)
 • OceanWP
 • Vlog

Verjetno je še veliko tem, ki dosegajo skoraj tako visoke meritve hitrosti, če niso preobremenjene z veliko vsebinami in slikovnim materialom. Če svoje teme ne vidite na nobenem seznamu, je morda ni vredno spreminjati.

KATERE VTIČNIKE LAHKO UPORABITE ZA HITREJŠE DELOVANJE WORDPRESS STRANI?

V ekosistemu vtičnikov WordPress je na voljo malo morje vtičnikov, ki obljubljajo različne funkcije, namenjene hitrejšemu delovanju tega spletnega mesta. Na žalost bodo nekateri od njih dejansko še bolj upočasnili vašo spletno stran, če jih ne boste izvajali pravilno – ali še huje – popolnoma lahko porušijo delovanje vaše WordPress strani.

 

Za pospeševanje WordPress strani najbolje delujejo ti vtičniki:

 • Asset CleanUp Pro
 • WP-Rocket
 • WP Disable
 • ShortPixel

 

Obstaja veliko več vtičnikov, ki jih lahko uporabite. Tile vam preprosto omogočajo odpravo in reševanje nekaterih najpogostejših Opportunities, predstavljenih v Googlovih PageSpeed Insights.

 

poročilo o hitrosti

Na primer:

 • Odložite neuporabljene CSS in Javascript
 • Odpravite vire, ki preprečujejo upodabljanje
 • Odložite off-screen slike
 • Slike prikazujte v next-gen formatih
 • Odstranite neuporabljen CSS.
 • Učinkovito kodirajte slike
 • in še več …

 

Veliko teh vtičnikov ima precej primerljive  funkcije in zmogljivosti; vendar vsak ponuja več edinstvenih funkcij, ki spletnim skrbnikom omogočajo, da hitro prilagodijo svoje spletno mesto.

 

Na žalost preprost vklop teh vtičnikov še ne bo rešil težav s hitrostjo vašega spletnega mesta. Uporabiti jih boste morali pravilno, saj ima vsako spletno mesto različna dovoljena odstopanja glede tega, kar je mogoče prilagoditi v teh orodjih (to pomeni, da nekatere funkcije teh vtičnikov lahko povzročijo nepravilno prikazovanje vašega spletnega mesta).

KAKO UPORABLJATI WP-ROCKET  ZA POSPEŠITEV VEŠE SPLETNE STRANI

WP-Rocket je predpomnilni vtičnik, ki vam omogoča zelo velik nadzor nad predpomnjenjem spletnega mesta, optimizacijo datotek in nalaganjem medijev. Številne Opportunities za izboljšanje hitrosti spletnega mesta, navedene v poročilu Pagespeed Insights, je pogosto mogoče popraviti z boljšimi pravili predpomnjenja in nalaganja datotek.

 

Opomba: WP-Rocket služi istemu namenu kot številni drugi priljubljeni vtičniki za predpomnjenje in optimizacijo. To vključuje, vendar ni omejeno na vtičnike W3 Cache, WP Super Cache, WP Hyper Cache in številne druge. Če jih ne onemogočite po konfiguraciji WP-Rocket vtičnika, bodo vsi ti vtičniki delovali nepravilno.

 

Vaše spletno se pogosto navezuje na zunanje vire (na primer Facebook.com, da naloži svoj logotip za pripomoček (ang. widget) za skupno rabo v družabnih omrežjih). Predhodno nalaganje v večini primerov pospeši ta proces.

 

Eno najlažjih točk prednalaganja je, da WP-Rocket vtičnik vnaprej naloži strani za obiskovalce na podlagi vašega zemljevid kazala po spletnem mestu. To je čisto enostavno. V razdelek Preloading preprosto vnesite URL do zemljevida spletnega mesta (ang. sitemap URL). Običajno je vašaspletna stran.com/sitemap.xml.  Yoast ali drug vtičnik ga lahko ustvari za vas.

 

S svetilnikom Google Chrome (ang. lighthouse tool) lahko uporabite tudi seznam zunanjih URL-jev, ki jih morate vnesti v WP-Rockets Prefetch DNS Requests območje pod Preloading.

 

Kako to storiti:

 1. Pojdite na vašo spletno stran v  brskalniku Chrome
 2. Desni klik in izberite “Razišči elemente” (angl. Inpect elements)
 3. Izberite “Pregled” v zgornjem meniju (angl. audit)
 4. Izberite “Učinkovitost” (ang. Performance) in začnite s pregledom 
 5. Najdite “prednaloži ključne zahteve” (ang. preload key requests) in odkljukajte to okence
 6. Zdaj pa te URL-je kopirajte in prilepite v prednastavljen del vtičnika WP-Rocket

WP-Rocket je združljiv z stranjo Ezoic Če se pravilno uporabljaja z integracijo strežnikov imen Ezoic in predpomnilniško aplikacijo Ezoic, lahko spletna mesta dosegajo občutne izboljšave hitrosti.

 

KAKO UPORABLJATI WP-DISABLE IN POSPEŠITI DELOVANJE VAŠE STRANI

 

WP Disable je vtičnik, ki zveni nevarno. Čeprav je to načeloma res, ta vtičnik uporablja zelo preprost programerski jezik in dobre opise delovanja, s katerimi lažje razumete njegove zmožnosti. V večini primerov imajo WordPress založniki številne nepotrebne datoteke in kode, ki jih je mogoče odstraniti z nalaganj strani.

 

To bo pomagalo pri priporočilih za „preprečevanje upodabljanja…“ in „neuporabljenih…“ iz meritev hitrosti na mestu že omenjenih meritev hitrosti. Da to storite, potrebujete samo uporabiti rdeče uokvirjene zavihke na sliki zgoraj.. WP Disable nam ponuja nekaj funkcij, s katerimi lahko optimiziramo odvečno kodo, ki je drugi vtičniki ne.

 

Spodaj je nekaj slik moje konfiguracije. Sami se lahko poigrate z nastavitvami in vidite, katere so primerne za vaše spletno mesto.

 

Resnično cenim sposobnost orodij, ki mi omogočajo asinhrono nalaganje težkih zunanjih pisav in upravljanje nalaganja vseh mojih pisav. Pogosto so pisave glavna težava s hitrostjo spletnega mesta, saj večina spletnih mest uporablja Googlove pisave ali drugo zunanjo pisavo. Te lahko postanejo zelo težke in povzročijo upočasnitev večjih strani.

 

wp-disable nastavitve

Ta nastavitev morda ni idealna za vsa spletna mesta, vendar je optimizacija kombinacije funkcij za izboljšanje časa nalaganja pisave velika prednost uporabe  tega vtičnika.

 

KAKO UPORABLJATI VTIČNIK ASSET CLEANUP PRO ZA POSPEŠITEV DELOVANJA VAŠE STRANI

 

Asset CleanUp Pro (ACP) ponuja številne funkcije brezplačno, v mnogih primerih pa boste morda celo želeli plačati zelo majhen znesek, ki ga razvijalci zahtevajo za nadgradnjo na celovito različico vtičnika. Različica Premium zagotavlja le bolj natančno upravljane z elementi JS in CSS, ki jih na svojem spletnem mestu morda želite bolje nadzorovati.

 

V ACP lahko zanemarite večino glavnih nastavitev; to so funkcije, ki jih lahko bolje upravljamo  z drugimi vtičniki. Glavna prednost AssetCleanUp je, da lahko iz naših poročil Pagespeed Insights prepoznamo določene datoteke, s katerimi bomo morda želeli upravljati na celotnem spletnem mestu ali samo na določenih straneh …

 

zmanjšanje css

Primer uporabe Asset CleanUp:

 1. Zaženite poročilo o hitrosti strani Google Pagespeed Insights
 2. Kliknite, da odprete rezultate iskanja “Eliminate render-blocking resources” (slo. “Odpravite vire, ki preprečujejo upodabljanje”) in and “Defer unused CSS” (“Odloži neuporabljeni CSS”). Tako boste dobili seznam datotek in URL-jev, ki vodijo k daljšim časom nalaganja
 3. Pojdite na ACP v nadzorni plošči WP.
 4. Kliknite na CSS & Javascript Load Manager na vrhu
 5. Zdaj se lahko pomikate do strani, kjer lahko onemogočite določene datoteke
 6. Ko odpirate strani ali objave, boste lahko odložili, asinhronizirali ali  prosto prelagali določene datoteke ali vtičnike po straneh, objavah, ali posameznih URL-jih
  • V spodnjem primeru uporabljam pripomoček za skupno rabo družabnih omrežij in vtičnike MailChimp kot datoteke, ki povzročajo blokiranje upodabljanja, ki jih je mogoče enostavno preložiti na katere koli “strani” na mojem mestu WordPress. Oba vtičnika sta potrebna samo v mojih člankih, ne na celotnem spletnem mestu. Te datoteke sem brez problema odložil na vse vrste strani, ne da bi pri tem poškodoval svoje spletno mesto.

 

Vsako spletno mesto bo moralo biti izbirčno glede pravil, ki jih bo postavilo za vsako datoteko posebej. Poročilo o hitrosti strani je lahko vodilo, vendar pogosto ne morete odstraniti ali odložiti vseh navedenih datotek, da bi ohranili pravilno delovanje spletnega mesta.

 

ACP ponuja testni način, ki ga lahko uporabite. Vaše spletno mesto bo tako med vašim prostim eksperimentiranjem ostalo delujoče.

UPORABA SHORTPIXELA ZA PRIKAZOVANJE SLIK V NEXT-GEN FORTMATIH

Poglobil sem se v podrobnosti o tem, kako lahko WordPress spletna mesta enostavno uporabljajo ShortPixel za prikazovanje slik v next-gen formatih.

Zelo priporočam branje tega spletnega dnevnika, če v Pagespeed Insights poročilu vidite “Učinkovito kodiranje slik” ali “Prikazovanje slik v next-gen formatih”

 

Če je večina pravil “off” ali “miss” tipa, bodo v predpomnilniku vašega spletnega mesta morda preglasila nekatere prednosti strani Ezoic. Prepričajte se, da na vašem spletnem mestu niso omogočena pretirano kratka predpomnilniška obdobja ali se obrnite na support@ezoic.com, če ne morete ugotoviti, kako jih pravilno nastaviti.

 

 

S pomočjo teh vtičnikov in orodij boste lahko učinkovito pospešili svoje spletno mesto. 

 

Če imate še kakršnakoli vprašanja glede hitrosti vašega spletnega mesta, mi enostavno pišite na info@adworld.si . Potrudil se bom po svojih najboljših močeh.

 

Preberite si tudi:

Zakaj se splača sodelovati z Googlovo partnersko agencijo