Dobro izvedena kampanja PPC je lahko odličen način za povečanje konverzij in prihodkov. Vaši izdelki ali storitve bodo ob ustreznih iskanjih prikazani na vrhu prve strani Googla (ali Binga).
Ker pa plačate za vsak klik ki ga dobite od vaših oglasov, vas lahko slabo vodena oglaševalska akcija s PPC stane več kot prinaša dohodkov.
Čeprav bo ciljno občinstvo in sporočanje edinstveno za vaše podjetje, obstaja nekaj osnovnih taktik, ki dosledno delujejo v kampanjah PPC.
Tu je osem najpomembnejših, a pogosto spregledanih elementov pri optimizaciji kampanj PPC. Nekateri od teh so nekoliko naprednejši od drugih, a vsi vam bodo pomagali pri optimizaciji vaših kampanj.

1. Vaša ciljna stran je pomembna
Končni cilj PPC trženja je prodaja in ne le klik.
Uspešen PPC oglas do vaše ciljne strani pripelje kvalitetne potencialne stranke, naloga ciljne strani pa je, da ta potencial pretvori v dejanskega kupca. Zato optimizirajte svojo ciljno stran tako, da se sporočilo oglasa ujema s sporočilom vaše ciljne strani.

Ohranjanje skladnosti med vašimi ključnimi besedami, kopijo oglasa in ciljnimi stranmi bi moralo izboljšati vaše razmerje med prikazi in kliki ter znižati ceno na klik. To pomeni, da bi morali biti sposobni narediti več denarja, hkrati pa privarčevati na proračunu.
Karkoli ste povedali v oglasu, ponovite na ciljni strani. Ker veste, da so vaše stranke že zainteresirane za ponudbo in sporočilo v vašem oglasu, lahko konverzije povečate tako, da na svoji ciljni strani predstavite isto sporočilo in CTA.
Če upoštevate to osnovno pravilo, boste lahko ustvarili prepričljivejše oglase, ki bodo strankam pomagali razumeti vašo vrednost in prinesli več konverzij.

2. Optimizirajte negativne ključne besede
Eno najmočnejših orodij, ki vam je na voljo za zagotovitev celovitosti vaše oglaševalske akcije v programu AdWords, je optimizacija negativnih ključnih besed. AdWords vam omogoča, da določite, katere ključne besede niso primerne za vaš izdelek ali storitev.
Z dodajanjem negativnih ključnih besed lahko preprečite prikazovanje oglasov pri iskanjih, ki se ne ujemajo z vašimi cilju. Osredotočanje na potrebe strank vam pomaga prihraniti veliko denarja.
Googlu je poleg tega kaj ste prav tako pomembno povedati, kaj niste! Negativne ključne besede lahko dodate na raven oglaševalske akcije, lahko pa jih prilagodite tako, da dodate edinstvene ključne besede določenim skupinam oglasov, ko jih potrebujete.

3.Uporabite pravilna ujemanja ključnih besed
Najpomembnejši del kampanje PPC so ključne besede in vrsta modifikatorjev, ki jih za te besede uporabljate. Obstajajo štiri vrste ujemanja ključnih besed, vključno z:
• Široko ujemanje: To je najširša mreža, ki se bo ujemala z vsemi besedami v katerem koli vrstnem redu (vključno s sinonimi), ki vključujejo ciljno ključno besedo.
• Spremenjeno široko ujemanje: Ta vrsta ujemanja je druga najširša mreža, ki jo označuje znak (+) pred vašimi ključnimi besedami. Ta modifikator bo prikazal vaš oglas, ki prikazuje ciljno ključno besedo v določenem vrstnem redu.
• Frazno ujemanje: Fraze vsebujejo niz besed v narekovajih. Ta modifikator bo vaš oglas prikazal samo, če iskalci uporabljajo natančno določeno frazo.
• Natančno ujemanje: Ta modifikator ključnih besed je podoben fraznemu ujemanju, vendar se bodo vaši oglasi prikazovali samo ob točno določeni iskalni poizvedbi. Ta modifikator je označen s postavitvijo ključnih besed v oklepaje.
Vsaka vrsta ujemanja je kompromis med prikazi in ustreznostjo.
Če želite največ prikazov, morate za oglaševalsko akcijo AdWords izbrati široko ujemanje (a ne storite tega). Po drugi strani pa ima točno ujemanje najnižje število prikazov, vendar bi moralo imeti višjo relevantnost in razmerje med prikazi in kliki (CTR).

4. Skozi čas spremenite ujemanja ključnih besed
Kadarkoli začnem oglaševalsko akcijo AdWords, ponavadi začnem z več skupinami oglasov z močnimi temami podobnih ključnih besed. V prvem mesecu oglaševalske akcije pogosto uporabljam široko ujemanje, saj ponuja dobro raven nadzora nad prikazovanjem oglasov, pa tudi dovolj priložnosti, da se oglasi prikazujejo. Na podlagi tega lahko nato zbiramo podatke o uspešnosti oglaševalske akcije.
Po 30 dneh pa se navadno osredotočimo na frazno in natančno ujemanje ključnih besed, pustimo pa najuspešnejše besede iz širokega ujemanja. To pomeni, da imamo običajno 10-15 ključnih besed.